2016. november 30., szerda

Omlós linzer.




Az ünnepekre nálunk mindig készül két-három adag finom, omlós linzer melyet akár már pár héttel az ünnep előtt megsüthetünk. Így nem kell az utolsó pillanatban kapkodva a sütéssel foglalatoskodni, és minél tovább áll, szerintem annál omlósabb lesz. Persze azért jó, ha jól eldugjuk, mert én már jártam úgy, hogy a manócskák rendszeresen rájártak, és meglepődve vettem észre, hogy a doboz szinte üres. :)  A száraz, hűvös helyen várakozó tésztát én pl. közvetlenül tálalás előtt ragasztom csak össze sárgabaracklekvárral, mert így nem szívja magába a tészta a lekvárt, és jó omlós marad. 





Hozzávalók:

25 dkg liszt
12 dkg sertés zsír (v. 17 dkg vaj)
8 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
2 db tojássárgája (nagy)
1/3 cs sütőpor (4 gramm)

ízlés szerinti lekvár az összeragasztáshoz





A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk át.

Ezután adjuk hozzá a hideg zsírt (v. vajat), majd kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, és adjuk hozzá a tojássárgát. 

Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, majd tegyük be a hűtőbe 30 percre. 

Amikor a tészta kellően lehűlt, nyújtsuk ki lisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagra, és ízlés szerinti kiszúróval szúrjuk ki, majd egymástól kicsit távolabb tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-12 perc alatt szép világos színűre. (én légkeverésnél 160 fokon, 10 percig sütöttem)

A sütőből kivéve helyezzük rácsra, majd hűtsük ki egészen.

Ezután ízlés szerinti lekvárral ragasszuk össze a linzerkarikákat, majd porcukorral szórjuk meg.

Száraz, hűvös helyen hosszabb ideig (2-3 hétig) eltartható, és finom omlós marad.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése