2016. április 29., péntek

Tepsis csirkecomb vele sült újkrumplival.





Az utóbbi borongós, esős napok után állítólag a hétvégén újra beköszönt a jó idő, így érdemes olyan menüt összeállítani, hogy minél kevesebb időt kelljen a konyhában töltenünk. Ezt a tepsis csirkecombot egyszerűen összeállíthatjuk, majd irány a sütő, és azután már nem sok dolgunk lesz vele. A húst érdemes már előző nap bepácolni, majd a hűtőben pihentetni sütésig. Mivel a köret a hússal együtt készül, így az ízek kellően átjárják az újkrumplit, és nagyon finom lesz. Természetesen öreg krumplival is készíthetjük, de akkor a hússal egyszerre  tegyük a tepsibe, mivel több idő kell neki hogy kellően megpuhuljon, és megsüljön. Tálaláskor pedig ízlés szerinti salátával kínáljuk a szép pirosra, ropogósra sült csirkecombot, és a finom, puha újkrumplit.






 Hozzávalók:

4 egész tanyasi csirkecomb
1 kg újkrumpli
1 db citrom (nagy)
2-3 maréknyi olajbogyó
6-8 gerezd fokhagyma
3-4 db babérlevél
1 dl fehérbor
3-4 ek olívaolaj


A hús pácolásához: 

só (ízlés szerint)
1-2 tk ételízesítő
1 kk őrölt színes bors
1/2 kk szerecsendió  
1 kk bazsalikom
1 kk kakukkfű






A fűszereket ízlés szerinti mennyiségben keverjük össze.

A combokat vágjuk ketté, majd alaposan dörzsöljük be az összekevert fűszerkeverékkel, és hagyjuk pár órát (v. egy egész éjszakát) állni, hogy az ízek kellően átjárják a húst.

Egy nagyobb tepsibe öntsük bele a bort, az olívaolajat, és helyezzük egymásmellé a befűszerezett combokat, tegyük közé a babérlevelet, héjastól a fokhagymagerezdeket, a cikkekre vágott citromot, majd fedjük le a tepsit alufóliával.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 45 perc alatt pároljuk puhára a húst.

Az újkrumplit egy dörzsis szivaccsal dörzsöljük át, mossuk meg alaposan, majd vágjuk félbe. Ezután szórjuk meg sóval, és forgassuk alaposan össze.

Vegyük ki a sütőből a tepsit, és locsoljuk meg a húst a szafttal, majd tegyük köré félbevágott újkrumplit, szórjuk meg az olajbogyóval, és tegyük vissza a sütőbe.

Ezután addig süssük, míg a krumpli puhára, és a hús szép pirosra sül. (közben locsoljuk meg a húst a szafttal)







Tálaláskor helyezzük tányérra a pirosra sült csirkecombot, majd ízlés szerint tegyünk mellé a krumpliból, olajbogyóból, és a sült fokhagymából, majd úgy kínáljuk.


1 megjegyzés: