2015. május 20., szerda

Csokoládés sajttorta eperrel.




Nálunk nagy kedvenc a sütés nélküli sajttorta, így aztán nyáron igen sokszor el is készül. Van hogy túrós krém, vagy éppen mascarponés-csokoládés krém kerül a kekszes alapra, majd az éppen szezonális gyümölccsel megpakolva bekerül a hűtőbe pár órára. Mivel most éppen az eper érésének van itt az ideje, így egyértelmű volt hogy azzal pakolom meg a torta tetejét.  Közvetlenül tálalás előtt aztán már csak fel kellett szeletelni, majd feltálalni ezt a frissítő finomságot.







 Hozzávalók a kekszes alaphoz:


25 dkg Győri Édes keksz
15 dkg vaj


A kekszet morzsoljuk össze úgy, hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok. (én aprítóval csináltam, de kézzel is összemorzsolhatjuk, vagy le is darálhatjuk)

A vajat hevítsük fel, majd öntsük hozzá a morzsalékos kekszhez, és keverjük alaposan össze.

Egy 24 cm-es tortaformát kb. 2 cm magasan, béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük bele a vajas morzsát, és tenyérrel, egyenletesen lapogassuk, nyomkodjuk bele.

Ezután tegyük be legalább fél órára a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen.






 Hozzávalók a csokoládés-sajtkrémhez:

50 dkg mascarpone
20 dkg fehér csokoládé (Milka)
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja, és leve
2 dl Hulala (v. habtejszín)



A csokoládét olvasszuk fel gőzfürdő fölött, majd hagyjuk visszahűlni.

A Hulalát (v. habtejszín) verjük fel kemény habbá.

A mascarponét keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, és citromlével.

Ezután csorgassuk hozzá a felolvasztott, de már lehűlt csokoládét, majd szintén keverjük alaposan össze.

 Ezután apránként, kézi habverővel keverjük hozzá a tejszínhabot is.

Vegyük elő a hűtőből a kekszes alapot, majd óvatosan húzzuk le róla sütőpapírt. Ezután béleljük ki a tortaforma alját, és az oldalát is sütőpapírral, majd helyezzük vissza a kekszes alapot.

Ezután az elkészült krémet kanalazzuk bele a formába, majd egyenletesen simítsuk el a tetejét. Végül tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.







 Epres-zselés rész hozzávalói:

30-40 dkg eper
1 cs piros tortazselé (Dr Oetker)
2 ek porcukor
2 dl víz


Az epret alaposan mossuk meg, csepegtessük le, és vágjuk félbe.

A tortazselét keverjük össze a porcukorral, majd keverjük hozzá a vizet is. Ezután állandó keverés mellett melegítsük forráspontig, majd főzzük 1 percig. Ekkor vegyük le a tűzről, és hagyjuk pár percig állni, majd kevergetve hűtsük langyosra. 

A hűtőből vegyük ki a tortát, majd ízlés szerint pakoljuk a tetejére a félbevágott eperszemeket. Ezután a közepétől kiindulva, öntsük le a már éppen csak langyos tortazselével, majd tegyük vissza a hűtőbe, hogy a zselé teljesen megdermedjen.






Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a tortát, csatoljuk le a tortaformát és helyezzük egy tortatálra, majd ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése