2014. augusztus 15., péntek

Hétvégi receptajánló!!! Sajtos cukkinifasírt tejszínes paszternákkal.






A hétvégi receptajánlóban most egy teljesen húsmentes menüt hoztam, ezzel is bizonyítva, hogy hús nélkül is készíthetünk finom ebédet. Gondolom azért a férfiak többsége most igencsak tiltakozik, eme kijelentés ellen, de nálunk ez nem így történt. Az ötletet AranyTepsi Andi receptje adta, csak én nem kis golyókat formáztam, hanem mint a hagyományos fasírtnál, pogácsákat. Így természetesen a sütés is kicsivel tovább tartott. Mivel a sajtos cukkinifasírt sem egy mindennapi étel, így aztán a köretet is ennek figyelembevételével választottam hozzá. Tejszínes paszternákot már többször is készítettem, (hasonló paszternák recept itt megtalálható) csak most egy kicsit megbolondítottam még vöröshagymával, és kakukkfűvel is. A végeredmény pedig a cukkinifasírtnál is, és a tejszínes paszternáknál, nagyon finomra sikerült. Tehát aki húsmentes ebédre vágyik a hétvégén, annak csakis ajánlani tudom ezt az egyszerű menüt.






Hozzávalók a cukkinifasírthoz:

40 dkg cukkini (leve kinyomva)
10 dkg sajt
4-5 ek zsemlemorzsa
2-3 gerezd fokhagyma
1 tojás (nagy)
1 tk só
őrölt bors

Panírozáshoz:

5 ek liszt
3 db tojás
zsemlemorzsa

bő olaj a sütéshez



A cukkinit reszeljük le, majd a sóval keverjük össze. Hagyjuk  kb. fél órát állni, majd alaposan nyomkodjuk ki a levét. (kinyomkodás után mérjük meg!!!!)

Ezután reszeljük hozzá a sajtot, nyomjuk bele a fokhagymát, adjuk hozzá a tojást, a fele mennyiségű zsemlemorzsát, és ízlés szerint őrölt borsot. Kezdjük el összegyúrni, és apránként adjuk hozzá a maradék zsemlemorzsát, hogy egy könnyen formázható masszát kapjunk. Ezután formázzunk a masszából kisebb pogácsákat.

A megformázott pogácsákat ezután óvatosan forgassuk bele a lisztbe, majd a felvert tojásba, végül pedig a zsemlemorzsába. (én duplán paníroztam be, így újra lisztbe, tojásba, majd a zsemlemorzsába forgattam bele)

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd óvatosan helyezzük bele a cukkinipogácsákat. Ezután közepes lángon, süssük mind a két oldalát szép pirosra, majd szedjük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja. (sütés közben én többször átfordítottam, hogy szépen átsüljön)



 



Tejszínes paszternák hozzávalói:

50 dkg paszternák
1 db vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
10 dkg sajt
5 dkg vaj
3 dl tejszín
őrölt bors


A paszternákot tisztítsuk meg, majd vékonyan szeleteljük fel. Ezután öntsük fel vízzel, és alaposan mossuk meg, majd tegyük egy szűrőbe, és csepegtessük le.

A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra. A sajtot reszeljük le.

Egy serpenyőbe hevítsük fel a vajat, majd adjuk hozzá az apróra felvágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a fokhagymát, és az alaposan lecsepegtetett paszternákot, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és öntsük fel a tejszínnel. Addig hagyjuk a gázon, még elkezd forrni. Ekkor vegyük le, és szórjuk meg a reszelt sajttal, majd fedjük le a serpenyőt fóliával.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk kb. 45 percig. Ezután vegyük le a fóliát, majd süssük szép pirosra.

Tálaláskor a sajtos cukkinifasírtot a tejszínes paszternákkal kínáljuk.


1 megjegyzés:

  1. Nagyon finom ebéd lehet! Szép guszták a fasírtjaid! Én is szoktak cukkini fasírtot készíteni, bár kicsit másként, de ránézésre hasonlóak :-) Jók ezek a zöldséges, húsmentes egytálételek, legalábbis mi szeretjük :-)

    VálaszTörlés